Τηλέφωνo επικοινωνίας 22860 27043

Μέτρηση Βασικού Μεταβολισμού

 

 

Θερμίδες και παχυσαρκία

 

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας στη σημερινή κοινωνία είναι αποτέλεσμα απλών μαθηματικών, δηλαδή ο υπολογισμός της θερμιδικής πρόσληψης και της θερμιδικής κατανάλωσης. Κάθε τι που τρώτε παραπάνω από τις άμεσες ανάγκες σας για ενέργεια, μετατρέπεται σε λίπος, Αν καταναλώνετε ένα ποτήρι γάλα και ένα κρουασάν (γεύμα ισότιμο με 250 Kcal) καθημερινά και με αυτόν τον τρόπο υπερβαίνετε τις ημερήσιες θερμιδικές σας ανάγκες, το γεγονός αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση του βάρους σας, στην πρόσληψη, δηλαδή περίπου 12 Kg το χρόνο.

 

Ο μεταβολισμός σας είναι μοναδικός

 

Το ποσό της ενέργειας που χρειάζεται κάθε άτομο (ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες) ποικίλει. Ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας (RMR) είναι η ελάχιστη ποσότητα θερμίδων που καταναλώνεται ώστε το σώμα να διατηρήσει τις ζωτικές λειτουργίες του. Η πλειονότητα των θερμίδων που καταναλώνονται καθημερινά από το σώμα σας είναι για να συντηρούνται οι ζωτικές λειτουργίες. Σε άτομα που κάνουν καθιστική εργασία, το RMR αποτελεί 80% της συνολικής τους ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης.

Ενεργειακό ισοζύγιο και έλεγχος βάρους

 

Για να ελέγξετε το βάρος σας, πρέπει να ρυθμίσετε τις θερμίδες που προσλαμβάνετε και τις θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά. Για να μάθετε τις ενεργειακές ανάγκες σας, πρέπει να μετρήσετε το μεταβολισμό σας (RMR), και την ενέργεια που χρειάζεστε για να συντηρήσετε τον τρόπο ζωής και τη φυσική σας δραστηριότητα. Γνωρίζοντας αυτά, μπορούμε να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα διατροφής βασισμένο στον ατομικό μεταβολισμό σας.

 

Πως μπορώ να μετρήσω το μεταβολισμό μου

 

Η μέτρηση του μεταβολισμού είναι εύκολη και γρήγορη με τη βοήθεια του μηχανήματος μέτρησης Quark RMR. Απλά αναπνέετε μέσα στην ειδική μάσκα (Canopy) για 15 λεπτά και θα μάθετε τις θερμίδες που καταναλώνετε.

 

Τι πρέπει να κάνω τη μέρα της μέτρησης

 

Όπως τα περισσότερα ιατρικά τεστ, όπως π.χ ο έλεγχος της χοληστερίνης, υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε, για να επιτύχετε μια ακριβή μέτρηση του μεταβολισμού σας . Έτσι, τη συγκεκριμένη μέρα που έχετε συμφωνήσει για τη μέτρηση, βεβαιωθείτε ότι:

   ·         Μη φάτε ή πιείτε τίποτα άλλο εκτός από νερό, τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη μέτρηση.
   ·         Μην καπνίσετε, μην καταναλώσετε καφεΐνη, συμπληρώματα διατροφής, φάρμακα που περιέχουν εφεδρίνη, Ma Huang ή ψευδοεφεδρίνη, τουλάχιστον 4 ώρες πριν από τη μέτρηση.
   ·         Μην ασκήστε (αεροβική ή ασκήσεις αντοχής) για τουλάχιστον 8 ώρες πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού σας.

Για να πετύχουμε να έχουμε το επιθυμητό βάρος πρέπει να ελέγξουμε το σύνολο των θερμίδων που καταναλώνουμε κάθε ημέρα. Το ερώτημα που τίθεται είναι πόσες θερμίδες μπορούμε να καταναλώνουμε προκειμένου να επιτύχουμε την απώλεια βάρους που θέλουμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν πόσες θερμίδες καταναλώνει το σώμα τους κάθε μέρα προκειμένου να συντηρηθεί. Η σύγχρονη τεχνολογία μας δίνει μηχανήματα με τα οποία μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια τον Βασικό Μεταβολισμό.

 

Ο Βασικός Μεταβολισμός λειτουργεί μοναδικά σε κάθε άνθρωπο. Γι’ αυτό το λόγο και η διατροφή πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες του καθενός μας.

 

Μπορούμε να εκτελέσουμε το τεστ Μέτρησης Βασικού Μεταβολισμού εύκολα, γρήγορα και με μεγάλη ακρίβεια. Ο εξεταζόμενος ξαπλώνει ήρεμος σε ένα κρεβάτι ή κάθεται σε καρέκλα ή πολυθρόνα για 10-15 λεπτά και αναπνέει μέσα από μία μάσκα. Το ειδικό μηχάνημα υπολογίζει με βάση το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα, τις καύσεις του σώματός μας.