Τηλέφωνo επικοινωνίας 22860 27043

Πασχαλινές «αμαρτίες» … χωρίς τύψεις!

Πασχαλινές «αμαρτίες» … χωρίς τύψεις!

Τι να προσέξουμε το Μ. Σάββατο:

Η κυρία Αλεφραγκή τονίζει τη σημασία των γευμάτων και του πρωινού. Πολλοί άνθρω-ποι μένουν όλη τη μέρα νηστι-κοί, προκειμένου το βράδυ να φάνε δύο πιάτα μαγειρίτσα. «Είναι σημαντικό να έχουμε φάει πριν το βράδυ τουλάχι-στον 3 μικρά και ελαφριά γεύματα όπως φρούτα, ξηρούς καρπούς ή ένα κουλούρι Θεσ-σαλονίκης και αποξηραμένα φρούτα. Τα γεύματα θα πρέ-πει να απέχουν μεταξύ τους 3 ώρες. Το μεσημέρι του Μ.Σαββάτου θα πρέπει να υπάρξει ένα ελαφρύ και γρήγορο γεύ-μα, όπως μια φρουτοσαλάτα ή μια σαλάτα. Το να παραμεί-νουμε νηστικοί όλη την ημέρα είναι τελείως λάθος και φέρνει τα αντίθετα αποτελέσματα», εξηγεί η κυρία Αλεφραγκή. «Αν πριν το γεύμα της Ανάστασης δεν έχουμε καταναλώσει τίπο-τα τις προηγούμενες ώρες, τα επίπεδα γλυκόζης του οργανι-σμού μας την ώρα που θα έρθει η στιγμή του φαγητού θα είναι σε πολύ χαμηλά επί-πεδα και έτσι  −αναπόφευκτα− θα στραφούμε σε όλες τις απαγορευμένες τροφές, όπως ψωμί, ρύζι και γλυκά, προκει-μένου να τα αναπληρώσουμε»

Το βράδυ, καλό είναι το πίατο της μαγειρίτσας να το συνδυάσουμε με μια σαλάτα και ένα κομμάτι πίτα. Άλλωστε, σύμφωνα με την ει-δικό, δεν θα πρέπει να μας τρομάζει η μαγειρίτσα διατρο-φικά σαν πιάτο, αλλά το πώς έχει μαγειρευτεί, αν δηλαδή έχει χρησιμοποιηθεί πολύ βούτυρο ή λάδι κ.λ.π.

Προσοχή! Μην καταλανώνεται στο ίδιο γεύμα και το «κόκκινο» αυγό, γιατί θα κάνετε την πέψη σας ακόμη πιο δύσκολη. Συνοδέψτε το γεύμα σας μόνο με σαλάτα και ψωμί. Πρέπει να επισημά-νουμε, ότι οι φυτικές ίνες από τα λαχανικά και τις σαλάτες, τόσο στο δείπνο του Μ. Σαββάτου, όσο και στο τραπέζι της Κυριακής, θα παίξουν καθορι-στικό ρόλο. Η κατανάλωση αρκετής ποσότητας σαλατικών αποτρέπει την είσοδο όλης της ποσό-τητας  των συστατικών στο σώμα μας, κατά τη διαδικασία της πέψης.

 

Οι «κίνδυνοι» του οβελία

Το πρωί της Κυριακής είναι καλό να πάρουμε πρωινό, αλλά όχι πολύ πλούσιο. Γάλα, δημητρια-κά ή μικρή ποσότητα από τα πασχαλινά κουλου-ράκια  ή τσουρέκι μαζί με ένα φρούτο, μπορούν να μας χορτάσουν μέχρι το μεσημέρι. «Από την ώρα που θα ξυπνήσουμε, μέσα σε μια ώρα θα πρέπει να καταναλώσουμε το πρωινό μας, φρο-ντίζοντας να είναι σε μικρή ποσότητα. Το μυστικό του πρωινού είναι να αποφύγουμε το τσιμπο-λόγημα, που ξεκινάει συνήθως από νώρις την Κυ-ριακή με τους πρώτους μεζέδες που κάνουν την εμφάνιση τους», τονίζει η κυρία Αλεφραγκή. Στο γεύμα, καλό είναι να αποφύγουμε το συνεχές τσιμπολόγημα, και να γεμίσουμε ένα πιάτο με λο-γική ποσότητα από τα φαγητά της ημέρας. «Μπο-ρούμε, μαζί με το κρέας μας, που θα συνοδεύεται με σαλάτα  και ψωμί να βάλουμε και σε ένα πια-τάκι και 2-3 μεζεδάκια από το τραπέζι. Οι φυτικές ίνες των λαχανικών συμβάλλουν στο αίσθημα του κορεσμού και σας αποτρέπουν από το να φάτε πολύ στη συνέχεια. Προτιμήστε αγγουροντομάτα, λάχανο, σπανάκι, ρόκα, χόρτα, κολοκυθάκια. Φυ-σικά μασάμε αργά την τροφή μας και δεν βιαζό-μαστε». Το βράδυ μπορούμε να φάμε μια σαλάτα εποχής με ψωμί και μικρή ποσότητα πρωτεΐνης ή μία απαλή χορτόσουπα ή ένα γιαούρτι με ψωμί ή φρυγανιά που θα βοηθήσει στην πέψη.

 Μυστικά της κουζίνας!

Η κυρία Αλεφραγκή τονίζει τη σημασία του ψησί-ματος του κρέατος, αλλά και το σημείο του ζώου από το οποίο προέρχεται το κρέας. Στο ερώτημα «αρνί ή κατσίκι;», η ειδικός προτείνει «κατσίκι, που είναι καλύτερο, γιατί είναι χαμηλότερο σε λι-παρά και χοληστερόλη. Σημαντικό είναι βέβαια, και το μέρος του ζώου που θα επιλέξουμε για το τραπέζι μας. Τα μέρη που είναι πιο κοντά στην κοιλιά, τα παϊδάκια, έχουν πιο πολύ λίπος. Ένα συχνό λάθος που κάνουμε είναι ότι συνηθίζουμε να μαγειρεύουμε το κατσίκι μαζί με τις πατάτες στο φούρνο. Πρέπει οι πάτατες να ψηθούν ξεχω-ριστά, γιατί όταν ψήνονται μαζί με το κρέας, απορροφούν όλα τα υγρά και το λίπος».

Πάσχα και δυσπεψία πάνε…πακέτο;

Είναι αλήθεια πως τα περισσότερα κρούσματα δυσπεψίας εμφανίζονται την περίοδο του Πάσχα. Άτομα με προβλήματα στομάχου, όπως έλκος ή ι-στορικό γαστρίτιδας, μπορεί να δυσκολευτούν πολύ να πέψουν τις παραδοσιακές τροφές του πασχαλινού τραπεζιού. «Ένας λόγος που μπορεί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της δυσπεψίας είναι αν έχουμε παραμείνει νηστικοί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμη, οι συνδυασμοί όπως κρέας με τυρί, το αυγολέμονο κ.α. μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Άρα, η λύ-ση είναι τακτά και μικρά γεύματα. Το φαγητό θε-ραπεύει το σώμα. Είναι σαν ένα φάρμακο που αν υπερβείς την ημερίσια ποσότητα μπορεί να γίνει βλαβερό», επισημαίνει η κυρία Αλεφραγκή. Αν αντιμετωπίσουμε μια δυσπεψία και την επόμενη μέρα οι ενοχλήσεις στο στομάχι εξακολουθούν, καλό θα είναι να κάνουμε μια αποτοξίνωση με σούπα λαχανικών ή να φάμε ελαφριά γεύματα, όπως μια σαλάτα με λίγο κοτόπουλο, χωρίς πολλά λίπη.

Και αν ξεφύγαμε λιγάκι…

Γυρίσατε πίσω από τις διακοπές με λίγα κιλά πα-ραπάνω; Τουλάχιστον το ευχαριστηθήκατε! Αν δυσκολεύεστε να επιστρέψετε στις παλιές δια-τροφικές σας συνήθειες, διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Ξεκινήστε με μια φυσική «αποτοξίνωση», που θα περιλαμβάνει βραστά και ωμά λαχανικά και σαλάτες, φρέσκα φρούτα και φυσικούς χυ-μούς, ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά, ψωμί και δημητριακά ολικής άλεσης, λίγο ελαιόλαδο και άφθονο νερό.

  • Μην ξεχάσετε να συνδυάσετε την ήπια αυτή αποτοξίνωσή σας, με κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα.

  • Μην πιέζετε τον εαυτός σας. Η απόφαση να ξεκινήσετε μια πιο προσεγμένη διατροφή, πρέπει να ανήκει αποκλειστικά σε εσάς.

  • Μην εμπιστεύεστε δίαιτες που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αφού στηρίζονται κυρίως στην α- πώλεια υγρών και όχι λίπους. Πολλές φορές μάλιστα, είναι και επικίνδυνες για την υγεία. Ο στόχος σας δεν θα πρέπει να ξεπερνά το μι-σό με ένα κιλό (το πολύ) την εβδομάδα.

  • Μην παραλείπετε γεύματα και ειδικότερα το πρωινό σας. Τα πολλά μικρά γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας είναι μια διαδικασία που κάνει το μεταβολισμό να δουλεύει. Η στέρηση είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που συνηθίζουμε να κάνουμε στη δίαιτα και τελικά καταλήγει σε κατανάλωση μεγάλων πο-σοτήτων φαγητού.

    Φροντίστε η δίαιτα που θα επιλέξετε να περι-λαμβάνει ποικιλία τροφίμων, ώστε να αποφύ-γετε διατροφικές ελλείψεις, να σας αρέσει και να είναι προσαρμοσμένη στον τρόπο ζωήςκαι στις συνήθειες σας ॥