Τηλέφωνo επικοινωνίας 22860 27043

Νηστεύω αλλά τρώω σωστά.

Νηστεύω αλλά τρώω σωστά.

Μέσα από την νηστεία ενδυναμώνονταν θρησκευτικές και ηθικές αξίες, όπως η εγκράτεια, η εξάσκηση της θέλησης, η αποχή από πειρασμούς, καταχρήσεις, άσχημες σκέψεις και θυμό. Η βασική αρχή της αφορά την αποχή από την κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης και την επιλογή τροφίμων, όπως είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα αμυλούχα(ψωμί, ρύζι, μακαρόνια, πατάτες, δημητριακά). Αναλυτικότερα, ο περιορισμός στην κατανάλωση τροφών ζωικής προέλευσης είναι ιδιαίτερα ευεργετικός για άτομα με ιστορικό αθηρωμάτωσης, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικών επεισοδίων και υπέρτασης. Οι μελέτες του Τμήματος Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν νηστεία 180 μέρες τον χρόνο, έχουν ολική χοληστερόλη κατά 12,5% χαμηλότερη και «κακή» χοληστερόλη κατά 20% χαμηλότερη από αυτή των ανθρώπων που δεν νηστεύουν.

Πέρα από τις ευεργετικές δράσεις της νηστείας, πολλοί διερωτώνται τι συμβαίνει με την έλλειψη διαφόρων θρεπτικών συστατικών, όπως είναι το ασβέστιο και ο σίδηρος που περιέχονται ως επί το πλείστον σε γαλακτοκομικά προϊόντα και σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης.  Η απάντηση είναι ότι τα μανιτάρια, οι ξηροί καρποί και τα προϊόντα σόγιας προσφέρουν το ασβέστιο που χρειάζεται ο οργανισμός. Σχετικά με το σίδηρο, είναι γνωστό ότι η αυξημένη κατανάλωση δημητριακών, οσπρίων και θαλασσινών και κυρίως ο συνδυασμός αυτών(πχ φακές με ρύζι ή γαρίδες με ρύζι) βελτιώνουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Οι βασικές αρχές της νηστείας, οι οποίες εξασφαλίζουν τόσο τη βελτίωση των επιπέδων υγείας όσο και τη μείωση του σωματικού μας βάρους, συνοψίζονται στ τρίπτυχο: Ισορροπία, ποικιλία και μέτρο.

Η ισορροπία αφορά τη λήψη θρεπτικών συστατικών. Μην παραλείπετε, λοιπόν, να καταναλώνετε τις τροφές που σας παρέχουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες, όπως όσπρια και θαλασσινά. Μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να υπάρχει ποικιλία στο διαιτολόγιο σας. Το μέτρο δεν μπορεί να λείπει ούτε από την περίοδο της νηστείας. Υπάρχουν νηστίσιμα τρόφιμα, τα οποία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε λίπος και πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή όπως για παράδειγμα, η ταραμοσαλάτα, οι πίτες, οι ξηροί καρποί και ο χαλβάς. Επίσης, καλό είναι να μην γίνεται υπερκατανάλωση ζυμαρικών, ρυζιού και ψωμιού, ώστε η θρεπτική πρόσληψη να κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα.